maandag 21 februari 2011

Meisjes van 45

Een vriendin wees me op een website waar ze interieurspullen verkochten. Ze had er iets leuks gezien, een servies of zo. En daar stond ze ineens, het meisje van 45. Ze keek olijk, koppie schuin, en hield speels een schaal vast. Aan weerszijden van haar hoofd bungelden twee dikke vlechten. Als je snel keek of je ogen bijna dichtkneep leek het net een meisje van twaalf. Maar zodra je ogen weer op scherp stonden schrok je je te pletter. Wat een oud hoofd had dat meisje. Verdorie, dat meisje was geen twaalf, dit was een meisje van 45!

Als je eens goed om je heen kijkt in een winkelstraat zul je al snel een paar meisjes van 45 ontdekken. Met name in Amsterdam wonen opvallend veel meisjes van 45. Om je op weg te helpen bij het spotten van deze dames, volgt hier het signalement:

Om te beginnen dus het haar. Dat kan gewoon los hangen, maar het ware meisje van 45 draagt het haar het liefst als een meisje van twaalf: in twee staartjes of twee vlechtjes. Lekker jeugdig.
Wat kleding betreft dragen ze Oilily in volwassen maten: de gebloemde King-Louie-jurk. Daaronder het karakteristieke schoeisel, gebloemde kaplaarzen. Ook zo lekker gek. De dames verplaatsen zich bij voorkeur op een fiets met een bloemenslinger om het stuur, een gestippeld zittinghoesje en fietstassen van kitsch kitchen. En anders heeft ze een bakfiets. Met een fietsbel in Delfts blauw.
De dame in kwestie heeft vaak zelf een kind van twaalf. Als je op je 33ste een kind krijgt, maak je dus een grote kans om er over twaalf jaar ook zo bij te lopen. Dat je het maar weet. Ik denk niet aan niemand in het bijzonder, maar goed, dacht je ook niet stiekem aan Eef?

Nu zul je zeggen: wat is hier nou mis mee? Niets, iedereen moet zelf weten wat hij/zij uitstraalt en aantrekt. Je bent zo oud als je je voelt en als dat nou toevallig twaalf is. Alleen vraag ik me wel af waarom ineens zo veel dames van 45 er zo uitzien. Is dit de vrouwelijke variant van de snelle auto? Zijn dit vrouwen in een midlife crisis die willen bewijzen dat ze heus nog lekker jong van geest zijn en gekke dingen doen met vriendinnen?

Toch vind ik het er een beetje vreemd uitzien. Een vrouw van 45 in kinderkleding. En eerlijk gezegd vind ik het ook een beetje zielig voor het dochtertje. Ik weet nog hoe vreselijk ik het als tiener in een winkel vond als ik een kledingstuk uitzocht en mijn moeder ging het vervolgens staan passen. “Mahham, doe nou effe normaal! Echt gênant!” Dat denk ik als ik deze dames zie. Met hun vriendinnen. Op de Parade. Met een fles rosé.

5 opmerkingen:

  1. sorry, ben niet gevoelig voor kitschkitchen, blond amsterdam of andere vrolijkheid. heb er niks van in huis en ga t ook niet kopen. Vraag het me over twaalf jaar nog maar eens, maar ik denk niet dat ik met een bloemenslinger en een vrolijke fietstas ga rondrijden. Ik neem geen vlechten ik heb helemaal niks van King Louie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In twaalf jaar kan er veel veranderen. Ik denk even terug aan hoe ik er 12 jaar geleden bij liep.
    Overigens wil ik over 12 jaar wel rosé met je drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zolang t niet op de parade is vind ik dat ok.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de Parade wel leuk. En die jurken ook. Het gaat me om de hysterische combinatie van al deze dingen.

    BeantwoordenVerwijderen